Stranice

ZABRANJENO JE SPUSTATI LAKTOVE NA TLO PRILIKOM CINJENJA SEDZDE NEVEZANO DA LI JE ZENA ILI MUSKARAC






vise informacija BUHARIJEVA ZBIRKA stranA 553 - 554
Buharijeva zbirka

http://www.scribd.com/doc/34452258/Buharijeva-Zbirka-Tom-1-1-Dio

.......
BIDAT I NIJE OD VJERE - NOVOTARIJA JE DA ZENA SPUSTA LAKTOVE NA TLO I TAKO OPONASA PSA. OVAJ HADIS JE OPCEG KARAKTERA I ODNOSI SE NA MUSKARCE I ZENE.




ISPRAVAN I NEISPRAVAN nacin cinjenja sedzde









ŽENA I I ČINJENJE SEDŽDE ALLAHU
ODGOVOR ULEME (UČENJAKA ) NA POSTAVLJENA PITANJA, DA LI ĆE ŽENA DIZATI LAKTOVE ILI SPUŠTATI NA POD?


http://fetve.org/index.php?option=com_content&task=view&id=693&Itemid=31

RAZLIKA IZMEĐU NAMAZA MUŠKARCA I ŽENE

Pitanje: Kazao je Allahov Poslanik: ''Klanjajte kako ste mene vidjeli da klanjam.'' Ono što se da primijetiti iz ovog hadisa jeste da ne postoji razlika u namazu između muškarca i žene, niti u stajanju – kijamu, niti u sjedenju, niti u činjenju sedžde. Prema tome, ja prakticiram ovaj hadis otkako sam postala šerijatski obveznik – punoljetna, ali imam problem sa ženama u našem mjestu u Keniji, koje se raspravljaju sa mnom i govore kako moj namaz nije ispravan jer sliči namazu muškaraca, te spominju primjere različitosti namaza muškaraca i žena, kao kod vezanja ruku na prsima, ispravljanje leđa na ruku'u i još neke stvari u koje počinjem vjerovati, pa bih voljela da mi pojasnite da li postoji razlika u namazu muškarca i žene?

Odgovor: Cijenjena sestro u islamu, ispravno je da ne postoji razlika između namaza muškarca i žene. Ono što su spomenuli neki islamski pravnici nije zasnovano na validnim dokazima, dok je hadis koji si spomenula u svome pitanju: ''Klanjajte kao što ste mene vidjeli da klanjam'' osnova koja obuhvata sve, i muškarce i žene. Šerijatski propisi i naredbe u osnovi se odnose jednako na muškarce i na žene sve dok ne dođe poseban dokaz koji izdvaja jednu skupinu.
Sunnet je da žene klanjaju kao i muškarci: na ruku'u, sedždi, učenju Kur'ana, stavljanju ruku na prsa i u drugim stvarima, to je svakako bolje. Također se ne razlikuju u stavljanju ruku na koljena prilikom činjenja ruku'a, stavljanju ruku na zemlju pored ramena ili pored ušiju kada se čini sedžda, također ne postoji razlika u onome što se govori na ruku'u, sedždi, nakon vraćanja sa ruku'a, nakon vraćanja sa sedžde, između dvije sedžde. U svemu spomenutom ne postoji razlika između žene i muškarca, postupajući po riječima Allahovog Poslanika: ''Klanjajte kako ste mene vidjeli da klanjam.'' Ovaj hadis zabilježio je imam Buharija u svome Sahihu.

(Fetve šejha Bin Baza, 11 tom, str. 80)

_________________________
neispravno

























______________________________________________________

I PRIMJER ISPRAVAN NACIN CINJENJA SEDŽDE











___________

Da li se namaz muškarca razlikuje od namaze žene...


Pitanje:
Da li se namaz muškarca razlikuje od namaze žene, te da li će žena na sedždi spustiti podlaktice na tlo ili ne? Hvala Allahu i salavat na Muhammeda, a.s., i sve sljedbenike istine do Sudnjeg dana. Da li će žena prilikom spuštanja na sedždu spustiti svoje laktove ili će ih držati podignute kao i muškarci? Da vas Allah nagradi!

Odgovor:
Es-selamu alejkum! Cijenjeni brate, nije lahko govoriti o ovom pitanju iz razloga što je mnogo učenjaka koji su smatrali da postoje razlike u namazu muškarca i žene. Jedna od tih razlika koje su spomenuli jeste i to da muškarac na sedždi treba podignuti ruke od tla, a žena treba da ih spusti na tlo, jer je to, kako kažu, način koji više odgovara ženinoj prirodi – treba da se skupi i da se ne ističe. Preferiranje nekog drugog mišljenja ni u kom slučaju ne znači da je čovjek pametniji i bolji od imama četiri pravne škole, već znači traganje za istinom, uz poštovanje onih koji odaberu suprotno mišljenje. Imami četiri pravne škole smatrali su da u pogledu ovog pitanja postoji razlika između muškarca i žene. Imam Ibn Hazm smatrao je da ne postoji razlika u pogledu muškarca i žene kada je u pitanju obavljanje namaza, činjenje sedžde. Smatram, a Allah najbolje zna, da je stav imama Ibn Hazma prioritetniji i da su dokazi kojima je argumentovao svoj stav jači od dokaza onih koji su smatrali da u pitanju namaza postoji razlika između muškaraca i žena. Svoj stav je argumentirao: - Vjerodostojnim hadisima u kojima je zabilježeno da je Allahov Poslanik prakticirao, prilikom činjenja sedžde, podizati ruke od tla i odmicati ih od tijela, toliko da se vidjela bjelina njegovog pazuha. (Buharija i Muslim) - Nepostojanjem validnih dokaza koji ukazuju na razliku namaza muškarca i žene, a poznato je opće pravilo da se muškarci i žene u osnovi ne razlikuju u pitanjima vjere osim ako postoji poseban argument koji izuzima određenu skupinu. Allahov Poslanik je kazao: “Klanjajte kao što ste vidjeli da ja klanjam.’’ (Buharija i Muslim od Malika ibn Huvejrisa, r.a.) Ovaj hadis je općeg karaktera i obuhvata i žene i muškarce u svakom pitanju namaza.

A Allah najbolje zna.
Izvor: fetve.org
Pripremio: Adnan E. Čolo





_____________________________________________________-
da li je ispravno da zena, cineci sedzdu, dodiruje laktovima koljena i patos?

Odgovor:

Cinjenica je da mnogi klanjači dok čine sedzdu svojim laktovima dodiruju koljena ili patos. Zenama se takav način praktikovanja sedzde kod nas preporučivao s obrazložzenjem da njihova sedžzda treba da se razlikuje od sedzde muskaraca. Naravno da je pogrsešno praviti razliku u načinu činjenja sedzde izmedu muskaraca i zena.

Poslanik s.a.v.s. je rekao: "Budite smireni dok činite sedzdu i nemojte spustati svoje podlaktice na tle oponasajući tako psa. (El-Buhari, Muslim, 4/178-179/498) Ovim hadisom se direktno zabranjuje spustanje laktova na tle ili na koljena. U drugom hadisu Poslanik s.a.v.s. je rekao: "Kada činite sedžsdu, spustite dlanove a dignite laktove". Muslim, 4/176/494)

Iz tekstova hadisa se jasno vidi da ne postoji razlika u načinu činjenja sedzžde izmedju zžena i muškaraca. I jednima i drugima je naredjeno da ne spuštaju laktove na pod ili na koljena jer na taj način oponašsaju psa.

Na pitanja odgovorio mr. hf. Senaid Zaimovic - www.muslimanka.net
_____






vodja DZEMMETA ispravno cini sedzdu a dzemmatlija spustio laktove
pogledaj

,,,,,,,

OVA DOLJE DVA PITANJA SU ISTA ,identicna I NIJE GRESKA VEC IH JE ISTA OSOBA (TACNIJE , UREDNIK OVE STRANICE ) POSTAVILA I PITALA DVA UCENJAKA:. TAKO DA NE MISLITE DA JE PODVALA...

Prof. dr. Enes Ljevaković
fetva-i-emin

Pitanja možete slati na mail:
pitanja@rijaset.ba


ESSELAMU ALEJKUM PROF. DR. LJEVAKOVIĆ
IMAM JEDNO PITANJE ZA VAS, NAIME ŠTO SE TIČE SEDŽDE I ŽENE.

DA LI DA DIŽE LAKOTOVE KAKO MUŠKARC ILI DA IH PUSTI NA TLO.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:
" Ispružite se dok činite sedždu i nemojte spuštati svoje
laktove na tle oponašajući tako psa. (Muslim)

JA BI VAS MOLILA AKO OVO MOŽETE DA PROTUMAČITE I
DA MI DATE ODGOVOR,
ŠTA JE ISTINA?
SELLAM.

Esselamu alejkum.

Postovana,
Vas email smo proslijedili fetvai-eminu. S obzirmo da je fetvai-emin sada preokupiran drugim obavezama kao i velikim brojem pitanja, moguce je da zbog toga kasni odgovr na Vas upit. Cim odogvor na Vase pitanje bude spreman, mi cemo Vam ga odmah proslijediti.
Stoga se nadamo da cete imati razumijevanja po tom pitanju.

S postovanjem uz mahsuz selam.

______________________________
PITANJE:



ESSELAMU ALEJKUM
IMAM JEDNO PITANJE ZA VAS, NAIME ŠTO SE TIČE SEDŽDE I ŽENE.

DA LI DA DIŽE LAKOTOVE KAKO MUŠKARAC ILI DA IH PUSTI NA TLO.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:
" Ispružite se dok činite sedždu i nemojte spuštati svoje
laktove na tle oponašajući tako psa. (Muslim)
--
JA BI VAS MOLILA AKO OVO MOŽETE DA PROTUMAČITE I
DA MI DATE ODGOVOR,
ŠTA JE ISTINA?
SELLAMIN

ODGOVOR:

AlejkumusSelam sestro!

Poslanik, saws, je rekao: "Klanjajte kako vidite mene da klanjam", sto se odnosi i na muskarce i na zene, pa s toga i zene trebaju podizati laktove s poda. A Allah zna najbolje!

Allah, svt, ti podario svako dobro!

www.n-um.com

_____________________________





TREBA LI žENA SLIJEDITI KUR"AN I SUNNET(praksa Poslanika a.s) ILI STRASTI?
ONDA NEK SE DRZI HADISA(sunnet),GOVORA POSLANIKA A.S JER NIGDJE NE POSTOJI DOkAZ DA TREBA SPUSTATI LAKTOVE , NEMA AJETA I HADISA SAMO PRICE NEKIH LJUDI (efendija)....

AKO BIRA STRASTI ONDA JE KO ZIVOTINJA (PAS) I NAMAZ NEMA EFEKTA AKO NE CINIS ISPRAVNO SEDZDU A POZNATO JE DA ZIVOTINJA SLIJEDI STRASTI... I ZENA AKO ISPRAVNO NE CINI SEDZU VISE SE ODAJE STRASTIMA...
DUHOVNOST je uspavati organizam i ne divljati kao zivotinja BEZ RAZUMA I DUHOVNOST JE imati budnu svijest
AKO ZENA OSLANJA SE NA LAKTOVE A NE NA
LICE
KAKO CE IMATI ZNAKA NA LICU,
JER NE CINI PRITISAK LICEM
VEC RUKAMA POPUT PSA SE OSLANJA
I ZAISTA KOD ISKRENI VJERNIKA ZNAK JE NA CELU KAO UDUBLJENJE,
TRAG OD SEDZDE KOJI SE PRIMJETI DOK SE DOBRO NE ZAGLEDATE
kako duhovno tako i fizicki

Muhammed je Allahov poslanik, a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom; vidiš ih kako se klanjaju i licem na tle padaju zeleći Allahovu nagradu i zadovoljstvo – NA LICIMA su im ZNACI, TRAGOVI od padanja LICEM NA TLE. Tako su opisani u Tevratu. A u Indzilu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda učvrsti, i on ojača, ispravi se na svojoj stabljici izazivajući divljenje sijača - da bi On s vjernicima najedio nevjernike. A onima koji vjeruju i dobra djela čine Allah obećava oprost i nagradu veliku. (sura Al-Fath, 29. ajet) KUR"AN

Položaj sedžde je jedini položaj u kojem je mozak (tj. glava) čovjeka u nižem položaju od njegovog srca i tad krv snažno teče prema mozgu, dok se u svim ostalim položajima (čak i u ležećem položaju) mozak nalazi iznad srca i srce tada radi suprotno gravitaciji kako bi krv dostavilo do mozga.


"Allahova sluga"
__________________