Stranice

Ovaj namaz je potvrdjeni sunnet,I kao sto rece Alija r.a.:"Vitr-namaz nije obavezan kao sto su farz-namazi".

Opce poznata je stvar da to nije farz,jer nije ubrojan medju pet poznatih farzova(sabah,podne,ikindija,aksam I jacija),nije naredjen Kuranom,kao drugi farzovi, a I u hadisima je odvojen od pet poznatih farzova.

Vrijeme vitra je od poslije jacije do zore.


VITR-NAMAZ



VITRI - NAMAZ (NIJE OD PET DNEVNIH ali se klanja)
U arapskom jeziku riječ „vitr“ znači nepar poput jedinice, trojke, petice, i u tom značenju se razumjevaju riječi Allahova Poslanika s.a.w.s., koji kaže: „Allah je vitr/nepar, i voli vitr/nepar!“ (Muttefekun 'alejh);

Zadnje od namaza treba da je vitr-sunnet

a to ce biti rijec u narednom tekstu

VITR NAMAZ je sunnet- vadžib (važdib je obaveza ali nijes stroga kao farz) klanjati. Može se klanjati jedan rekat,tri rekata, pet rekata,, onako kako je radio naš Poslanik Muhammed a.s... O,.Poslanik a.s je klanjao vitr početkom noći iza jacije,, ili sredinom noći ili predkraj,,,klanjao je iza NOĆNOG NAMAZA..(O noćnom namazu u sljedećem tekstu...),,, uglavnom vitre se zadnje klanjaju.. Vitr označava Jednoću Allahovu i klanja se neparan broj...

Vitr-namaz je vadžib/obaveza. Ovog je stava imam Ebu Hanife rhm., i po tome je postao specifičan u odnosu na ostale učenjake. Ibnul-Munzir rhm., kaže: „Nije mi poznato da se iko od ostalih učenjaka složio s imamom Ebu Hanifom rhm., u ovom stavu.“ (Pogledaj: 'Avnul-Ma'abud, 4/209.; Nejlul-Evtar, 3/35.)

Vitr-namaz je farz; ovo nam prenosi Hammad b. Zejd.
2. Vitr-namaz je vadžib; ovo nam prenosi Jusuf b. Halid el-Simti.
3. Vitr-namaz je sunnet; ovo nam prenosi Nuh b. Ebi Merjem.“

Vitr-namaz sa samo jednim rekatom. Većina islamskih učenjaka smatraju da je dozvoljeno klanjati vitr-namaz sa samo jednim rekatom, jer je jedan rekat vitr/nepar, shodno riječima Allahova Poslanika s.a.w.s.: „Noćni namaz se klanja dva po dva rekata, pa ako se neko od vas poboji nastupa sabahskog vakta – klanjaće jedan rekat, koji će mu neparom učiniti prethodne namaze!“ (Muttefekun 'alejh)
Hadis od Ajše r.a.: „Poslanik s.a.w.s., je klanjao vitr-namaz od tri rekata, i ne bi sjedio (između rekata radi tešehhuda), osim na kraju namaza.“ (Sunen el-Bejheki el-Kubra, br.4581.)

ova kunut dova se obicno uci na nasim prostorima

ALLAMUME INNA NESTA¨INUKE, VE NESAGFIRUKE, VE NESTEHIDIKE, VE NUMINU BIKE, VE NETUBU ILEJKE, VE NETAVEKKELU ALEJKE, VE NUSNI ALEJKEL - HAJRE KULLEHU, NEŠKURUKE VE LA NEKFURUKE, VE NAHLEU VE NETERUKE MEN JEFDŽURUKE.
ALLAHUME, IJJAKE NABUDU, VE LEKE NUSALLI, VE NESDŽUDU, VE ILEJKE NESA VE NAHFIDU, NERDŽU RAHMETEKE VE NAHŠA AZABEK; INNE AZABEK BIL-KUFFARI MULHIK.

Prevod Kunut dove

Allahu! Mi samo od Tebe pomoć tražimo, od Tebe oprost tražimo i od Tebe uputu tražimo! Mi Tebe vjerujemo, Tebi se sa pokajanjem obraćamo, u Tebe se pouzdajemo! Tebe hvalimo svakim dobrom, zahvaljujemo ti na Tvojim blagodatima a nismo prema Tebi nezahvalni i nevjerni! Mi odbacujemo i ostavljamo onoga ko griješi prema Tebi (i ko neće da Ti se pokori).
Allahu! Mi samo Tebe obožavamo, Tebi namaz klanjamo i Tebi na sedždu padamo! Tebi žurimo, za Tobom žudimo i Tebi služimo! Nadamo se Tvojoj milosti, a bojimo se Tvoje kazne! Tvoja će kazna, stići nevjernike!

preporucujemo ovu koju je pouzdano ucio Allahov Poslanik s.a.w.s

ALLAHUMEHDINI FIMEN HEDEJTE, VA AFINI FIMEN AFEJTE, VE TEVELLENI FIMEN TEVELLEJTE, VE BARIK LI FIMA EATAJTE, VE KINI ŠERRE MA KADAJTE FE INNEKE TAKDI VE LA JUKDA ALEJKE, INNEHU LA JEZZILU MEN VALEJTE TEBAREKTE RABBENA VE TEALEJTE.

(Allahu moj ,uputi me među one koje si već uputio ! Oprosti mi s onima kojima si već oprostio! Preuzmi odgovornost nada mnom s onima nad kojima si već preuzeo! Sačuvaj me od zla odluka koje si već donio,jer Ti određuješ a tebi se ne određuje.Nema ponosa onaj kome se ti suprostaviš.Blagoslovljen si ,Gospodaru naš i Uzvišen.)